Wat is de BC van een contactlens?

Op zoek naar Radius/BC contactlenzen? De radius oftewel de basiscurve (BC) is de kromming van een contactlens.

De BC en DIA van een contactlens is niet hetzelfde. De basiscurve (BC), oftewel de krommingsradius geeft de kromming van het binnenvlak van de contactlens in mm aan, terwijl de diameter (DIA) de grootte van de contactlens in mm aangeeft. Wat de diameter betreft hebben zachte contactlenzen in principe een grotere diameter en harde contactlenzen een kleinere diameter in vergelijking met de hoornvliesdiameter.

Bij de basiscurve geldt dat hoe hoger de BC is, hoe vlakker en losser de lens zit. De krommingsradius van de lens is afhankelijk van de kromming van het hoornvliesoppervlak. De zitting hangt echter ook van de diameter en van de vastheid van het lensmateriaal af.

De basiscurve van contactlenzen loopt uiteen, de meeste mensen hebben een krommingsradius (BC, BK, ro) tussen 6,00 en 9,00 mm nodig. Ook voor BC 8.9 bestaan er lenzen! Weet u uw basiscurve niet? Kijk op uw contactlenspasje of uw brilvoorschrift. Daarnaast staat er nog andere waarden op dit recept, meer uitleg hierover vindt u op de pagina brilvoorschrift.