Worden de kosten van contactlenzen gedekt door mijn zorgverzekering?

Nederland

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar valt de vergoeding van uw contactlenzen onder eigen risico.

Je komt enkel in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering voor lenzen bij een medische noodzaak. Maar verschillende zorgverzekeringen geven de optie om je aanvullend te verzekeren. Door een vergelijking van zorgverzekeringen te maken zie je snel of je goedkoper uit bent met een aanvullende verzekering. 

Het eigen risico telt enkel voor de vergoeding uit de basisverzekering. Als je door een medische noodzaak, zoals voor bijzondere optische hulpmiddelen of speciale lenzen, in aanmerking komt voor een vergoeding uit je basisverzekering betaal je wel eigen risico. Met een aanvullende verzekering voor je bril of lenzen betaal je dus nooit het eigen risico.

Om zeker te zijn raadpleeg je best de (website van de) zorgverzekeraar voor de exacte polisvoorwaarden. 

 
België

Al naargelang de materie waaruit de lenzen zijn vervaardigd en de afwijking die ze moeten corrigeren, geeft de ziekteverzekering een tegemoetkoming voor lenzen.

Heb je geen recht op deze terugbetaling door de ziekteverzekering, dan maak je aanspraak op de CM-tegemoetkoming, indien je bij de CM aangesloten bent.
 

Welke kosten worden vergoed?

Bij aanschaf van een complete bril mag je het montuur en de glazen declareren. Maar een los montuur valt niet onder de dekking. Lenzen worden wel vergoed, maar lenzenvloeistof niet. Ook zonnebrillen zonder sterkte, eventuele aanmeet- of controlekosten en accessoires vallen buiten de dekking. 

Wilt u uw contactlenzen declareren bij CZ of bent u op zoek naar een aanvullende verzekering? Klik dan hier!
Ook DSW Zorgverzekeraar vergoedt brillen en contactlenzen vanuit bepaalde aanvullende pakketten. Meer info daarover vindt u hier!
DKV heeft als waarborg dat ze een tussenkomst aan 80% garanderen voor medische hulpmiddelen zoals brilglazen en lenzen. Meer info vindt u hier.