Kun je blind worden van lenzen?

Veel mensen zijn bang dat ze blind kunnen worden van contactlenzen. Hoewel het weinig voorkomt, is het belangrijk om je lenzen op de juiste manier te behandelen en zo het risico op complicaties aanzienlijk te verlagen.

Vuiltjes in je oog kunnen immers zorgen voor een wondje in je oog. Als je met dit wondje nog steeds contactlenzen indoet, is het makkelijker voor bacteriën en schimmels om schade aan te richten. Zo kan je hoornvlies beschadigd raken. Ook te lang dezelfde lenzen dragen kan blindheid veroorzaken. 

Slapen met je lenzen verhoogt het risico op infecties: doordat het oog gesloten is, wordt de kwaliteit van het zuurstof in het oog minder hoog. 


Keratitis

In het ergste geval kan verkeerd lenzengebruik leiden tot een hoornvliesontsteking, ook wel keratitis genoemd. Een ontsteking aan je hoornvlies kan blindheid als gevolg hebben: je slijmvlies kleurt rood en het gezichtsvermogen verminderd. Na behandeling en genezing kan er een litteken in het oog achterblijven. Behandel je het niet? Dan kan er in erge gevallen zelfs blindheid optreden.


Gelukkig komt dit zelden voor! Als je gewoon netjes je lenzen reinigt is de kans op problemen heel klein. Zorg er dus voor dat u goed onze tips voor correct lenzengebruik hanteert.