Hoe contactlenzen eruit halen?

Veel mensen hebben vragen over hoe je contactlenzen eruit moet halen. Het uitdoen van contactlenzen is op zich niet zo moeilijk: Controleer of de lens los op je oog zit. Is dat niet het geval, knipper dan een paar keer flink met je ogen. Leg je wijsvinger op de lens en schuif de lens naar beneden. Nu kan je met je andere hand de lens voorzichtig uitnemen.

Toch kan contactlenzen eruit halen een ontmoedigend vooruitzicht zijn voor mensen die pas lenzen dragen.  Op zich is het niet moeilijk om contactlenzen te verwijderen maar het vergt wel de nodige oefening.

Voor u begint
Een van de belangrijkste zaken die u zich vast nog herinnert over het eruit halen van uw contactlenzen, is om altijd eerst uw handen met water en zeep te wassen. Droog uw handen af met een pluisvrije doek om de hoeveelheid water die op uw lenzen terecht kan komen, tot een minimum te beperken.

Een andere belangrijke tip voor het eruit halen (en inzetten) van contactlenzen is om telkens met hetzelfde oog te beginnen. Dat verlaagt de kans dat u ze per ongeluk verwisselt. (Vergeet niet dat uw contactlenzen, net als uw schoenen, uit een linker- en een rechterlens bestaan.)

Contactlenzen uithalen
Bent u klaar om uw contactlenzen eruit te halen? Laten we maar aan de slag gaan!

  1. Ga voor een goed verlichte spiegel staan.
  2. Kijk omhoog.
  3. Gebruik de wijsvinger van uw niet-dominante hand om uw bovenste ooglid omhoog te trekken.
  4. Gebruik de middelvinger van uw dominante hand om uw onderste ooglid omlaag te trekken.
  5. Knijp de lens voorzichtig tussen de vingertoppen van uw wijsvinger en duim om hem omlaag uit uw oog te halen. Vouw of knijp niet onnodig hard.
  6. Leg de lens in de palm van uw andere hand.


U ziet nu: het is best gemakkelijk om uw contactlenzen uit te halen.