Bestaan er contactlenzen om mee te lezen?

Veel mensen zoeken contactlenzen alleen om te lezen. Met multifocale lenzen kun je zowel lezen als van ver zien. Heb je enkel contactlenzen met een leesgedeelte nodig? Dat is ook mogelijk! Zogenoemde leeslenzen zijn er zowel met monovisie, bifocaal of multifocaal. U kunt uw leescorrectie uiteraard ook verhelpen met een leesbril.


Monovisie
Bij monovisie (oftewel monovision in het Engels) wordt in het ene oog een lens gedragen om veraf scherp te zien en in het andere oog een contactlens voor het lezen (dichtbij). De hersenen kiezen dan automatisch wanneer welk oog gebruikt moet worden. Dit worden ook wel eens 1 oog lenzen genoemd.


Bifocale lenzen
Je kunt bifocale lenzen het best vergelijken met een bril met leesgedeelte onderin. Ook bij bifocale contactlenzen moet je een beetje naar beneden kijken om goed te kunnen lezen. Er is geen geleidelijke overgang van ver-sterkte naar leessterkte, netzoals bij een leesbril. Er zijn dus twee aparte zones in de lens: in de bovenzijde is de verte-sterkte aanwezig, terwijl de leessterkte zich aan de onderzijde van de lens bevindt. Om ervoor te zorgen dat de lens op zijn plaats blijft, wordt de lens aan de onderzijde lichtjes verdikt of verzwaard. Zo blijft de lens op de juiste plaats zitten i.p.v. rond te draaien in het oog. Het nadeel hiervan is dat je niet boven je hoofd kunt lezen, hetgeen wel kan bij multifocale lenzen.

Multifocale lenzen 
Multifocale lenzen zijn contactlenzen waarmee je van ver én dichtbij kan zien. Ze hebben een geleidelijke overgang van de afstandssterkte naar de leessterkte. Meestal is de buitenrand voor de leessterkte terwijl in het midden van de lens de afstandssterkte optimaal is. Toch is het ook mogelijk om dit andersom toe te passen. Op deze manier heeft iedereen het optimale kijkcomfort. Het voordeel van multifocale lenzen is dat mensen met leesproblemen geen leesbril meer nodig hebben naast hun lenzen. De hersenen filteren automatisch het scherpste beeld eruit, welke kant je ook opkijkt. 

Echte contactlenzen voor lezen bestaan ook: dit zijn gewoon lenzen met een positieve sterkte waardoor je makkelijker van dichtbij kunt zien.