Voor de eerste keer contactlenzen indoen

De meeste mensen moeten aan contactlenzen wennen. De eerste keer contactlenzen in doen kan ook best eng zijn. Maar contactlenzen indoen is zoals leren fietsen: met vallen en opstaan.

De eerste dag contactlenzen kan best even wennen zijn: je ogen kunnen iets droger zijn dan anders, of juist meer tranen of rood zijn. Als je last hebt van ongemakken, dan kun je best even naar de oogarts of optometrist bellen.  Zij kunnen u als beste adviseren wat u doet. Meestal moet je de lenzen toch een aantal dagen dragen, dan kun je zien hoe je zicht is, hoe het comfort is, etc.. Daarna kun je een vervolgcontrole doen: met de lenzen in kunnen ze dan de passing van de lenzen checken, alsook de bevochtiging en het zicht. Als het niet volledig naar wens is, dan kun je andere lenzen proberen! Het is namelijk heel belangrijk dat je contactlenzen comfortabel zitten.

Voor je je contactlenzen gaat inbrengen is het belangrijk dat je je handen met water en zeep gewassen hebt. Droog ze met een pluisvrije doek, anders heb je kans dat er pluisjes in je lens gaan zitten en dat kan best irriteren. Je zou het misschien niet denken maar een lens heeft een juiste kant: ligt de lens op je vinger en ziet hij eruit als een kommetje? Dan ligt hij op de goede kant. Oogt de lens als een schoteltje? Dan is hij binnenstebuiten gekeerd. 


Contactlenzen inbrengen 

Houd je oogleden goed geopend aan de wimpers en plaats de lens met de wijsvinger van de andere hand op het midden van de oog. Kijk naar beneden en laat het onderste ooglid langzaam los. Laat daarna het bovenste ooglid zakken. Wanneer beide oogleden gesloten zijn, kan je best even de oogleden “masseren”, zo duw je alle lucht die nog onder de lens zit, weg waardoor hij veel beter hecht.

Doen je contactlenzen pijn? Dan is de kans groot dat je ze niet goed hebt ingedaan. Haal ze eruit, doe er eventueel een beetje lenzenvloeistof op en probeer ze opnieuw in te doen. Blijven ze pijn doen? Dan kun je best even langs de opticien of oogarts om te checken dat het wel de juiste lenzen voor je zijn. Doet maar één contactlens pijn? Doe hem dan ook eventjes uit en reinig hem zodat de pijn zeker niet door een vuiltje veroorzaakt wordt! 

Lees nu even onze tips over contactlenzen verwijderen en binnen de kortste keren weet je hoe je je contactlenzen het snelste en beste kan in en uit doen. Contactlenzen inzetten is een handigheid: hoe vaker je het oefent, hoe gemakkelijker het gaat. Blijven oefenen is dus de boodschap!