Voel je contactlenzen zitten?

Als uw contactlenzen goed zitten dan zou u niet moeten kunnen voelen dat u lenzen in heeft.

Voelt u ze wel? Dat kan meerdere redenen hebben: 

  • De lens zit binnenstebuiten. Niet zeker of hij goed zit? Leg de contactlens op het topje van uw vinger en houdt hem tegen het licht: buigen de randen naar buiten af? Dan zit de lens binnenstebuiten. Als de lens een mooi rond kommetje vormt zit hij goed en kun u hem indoen.
  • Er zit een wimper, een pluisje of ander vuil op de lens. Schuif de lens met een schone en droge vinger van het midden van het oog en beweeg de lens voorzichtig terug terwijl u met uw vinger op het bovenste en onderste ooglid drukt. 
  • Beschadiging: een scheurtje of breuk in de lens kan uw ogen irriteren. Als dat het geval is, vervang dan de lens door een nieuwe. Let erop dat u bij het inbrengen van de nieuwe contactlens uw handen wast en droogt met een pluisvrije handdoek. 

Blijven uw contactlenzen niet zitten? Dan is de kans groot dat je lenzen binnenstebuiten zitten. Ook als je ogen heel droog worden, durven contactlenzen wel eens uit te vallen. Zorg daarom ervoor dat u ruimtes met rook, veel stof of airconditioning vermijdt. Ook kan het dat uw lenzen uitvallen omdat uw lenzen te oud zijn. Zijn ze aan het einde van de gebruikersperiode? Vervang uw lenzen dan als ze niet meer goed blijven zitten!

Ook kunnen contactlenzen uitvallen of uitknippen omdat ze niet goed aansluiten bij uw oog. Dat betekent dat de bolling van de lens niet goed aansluit. Als dat het geval is, dan kunt u best bij de opticien langs gaan voor een ander merk/model lenzen.