slapen

Contactlenzen uithalen doe je best voor je gaat slapen. Waarom? Als je in slaap valt met contactlenzen in, dan wordt je hoornvlies geheel afgesloten van de buitenlucht omdat het dan door de contactlens én door het ooglid afgedekt wordt. Tijdens het slapen is er geen knipperbeweging die er voor zorgt dat zuurstof via het traanvocht tussen de contactlens en het hoornvlies getransporteerd wordt. Jouw hoornvlies krijgt dan onvoldoende zuurstof en dat is schadelijk voor jouw oog. Meestal zijn de ogen dan rood en pijnlijk bij het ontwaken. Soms zwelt zelfs het bindvlies op. Dan kunnen de contactlenzen zich gemakkelijk vastzuigen aan jouw oog met allerlei vervelende gevolgen voor het hoornvlies.


Ben je toch in slaap gevallen met contactlenzen aan?
Je ogen zullen de volgende ochtend erg droog aanvoelen. De contactlenzen kunnen vastzitten op de ogen of erger: je ziet plots minder scherp. Wat je ook doet, probeer de contactlenzen niet met geweld te verwijderen, dit kan immers jouw hoornvlies beschadigen, wat kan leiden tot infecties van het bindvlies of hoornvlies! 

Druppel wat lenzenvloeistof of een zoutoplossing in de ogen en wacht een aantal minuten tot de lens zacht wordt. Hierna kan je de lens verwijderen. Daarna draag je best even een bril zodat je ogen wat rust krijgen. Bezoek ook een oogspecialist om te laten controleren of je ogen geen schade hebben opgelopen.

Wil je liever wel ’s nachts je lenzen aanhouden? Er zijn ook dag-en-nachtlenzen.