Mag je met contactlenzen zwemmen?

Contactlenzen en zwemmen, dat klinkt als een betere combinatie dan een bril en zwemmen.. Of toch niet? Het dragen van contactlenzen biedt vele voordelen maar niet alle contactlenzen zijn geschikt om mee te zwemmen of aan buitensport te doen. Het beste is dus om je contactlenzen uit te doen als je gaat zwemmen. Uiteraard geldt hetzelfde als je wilt gaan surfen met contactlenzen aan.

Wil je toch je contactlenzen aanhouden tijdens het zwemmen? Een zwembrilletje kan je lenzen extra beschermen maar is helaas ook geen waterdichte oplossing. Door de grote vochtigheid wordt de lens een soort van spons die vele bacteriën en andere micro-organismen kan opnemen. Probeer bij het opzetten van je zwembril er voor te zorgen dat je ogen en lenzen niet in contact komen met water. Gebeurt dat toch? Gooi je lenzen weg en reinig je ogen goed!

Het chloorwater zorgt ervoor dat de contactlenzen tijdelijk heel strak worden waardoor je ogen rood worden en het ook moeilijker is om de lenzen uit te doen. Zonder zwembril is het risico op je lenzen verliezen ook veel groter.

De Amerikaanse Optometristenvereniging raadt zelfs aan dat je je lenzen niet alleen uitdoet in de zee, een meer of een zwembad maar ook in een bubbelbad, de sauna of onder de douche. 

De reden hiervoor is dat er in water ontelbare bacteriën, virussen en andere gevaarlijke micro-organismen zitten. Acanthamoeba keralitis wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het Acanthamoeba organisme: als dit in het water zit, dan hecht dit micro-organisme zich aan de lens hetgeen kan zorgen voor hevige ooginfecties. Zo’n ooginfectie moet je altijd zo snel mogelijk behandelen, anders loop je het risico om blind te worden. Veel mensen houden hun contactlenzen aan tijdens het douchen, maar wij raden toch aan, indien mogelijk, om de contactlenzen uit te doen.

Wil je toch per sé met lenzen zwemmen en geen zwembril aandoen? Gebruik dan zeker daglenzen. Gooi deze lenzen onmiddellijk na het zwemmen weg en reinig je ogen goed. Daglenzen zijn er voor bijna elke sterkte en oogafwijking. Bij ContactlenzenOnline.be kun je ze goedkoop en snel online bestellen.