Ik ben mijn lenzenvloeistof vergeten. Wat nu?

Het overkomt de beste wel eens: je lenzenvloeistof vergeten. Een eerste optie is naar de winkel gaan of eens bij de buren aankloppen. Is de winkel dicht of hebben de buren geen lenzen? Dan zijn er nog verschillende noodoplossingen die je kunt proberen.


Kraanwater gebruiken

Gebruik NOOIT kraanwater als je lenzenvloeistof op is of je hem bent vergeten. Kraanwater zit vol met amoeben die via de lens het hoornvlies bereiken en hier ontstekingen kunnen veroorzaken. Een ontstoken hoornvlies is zeker iets wat je wilt voorkomen!


Speeksel gebruiken

Ook speeksel is alles behalve een goed idee: net als kraanwater is speeksel niet steriel. Hierdoor is er besmettingsgevaar. 


Andere vloeistoffen gebruiken

Ook huisgemaakte zoutoplossingen en gedestilleerd water, zoals op internet veel als oplossing wordt aangedragen, desinfecteren het oog niet en zijn dus af te raden. 

 

Alhoewel je lenzen ’s nachts inhouden niet goed is omdat er veel te weinig zuurstof aan kan, is dit voor veel mensen toch de beste oplossing. De kans dat je wakker wordt met geïrriteerde ogen is reëel maar als je echt geen andere keuze hebt, is deze oplossing het meeste aan te raden.


Ideale oplossing?

Een echte ideale oplossing bestaat helaas niet. Lenzenvloeistof wordt niet voor niets ontwikkeld door experts: het helpt de lenzen schoon te maken en houdt de conditie van het oog optimaal.
Probeer dus best even aan te kloppen bij een buur of bij de noodapotheker. Ook sommige nachtwinkels en tankstations verkopen lenzenvloeistof.