Hoe worden contactlenzen gemaakt?

De gebruikte methode is voor een deel afhankelijk van het materiaal. Voor de verschillende soorten contactlenzen heeft men drie verschillende fabricagemogelijkheden: het draaien van lenzen (lathe cutting), het persen tussen glazen mallen (moulding) en met een centrifuge (spincast). In het filmpje hieronder zie je hoe contactlenzen worden gemaakt (Bron: Discovery’s How It’s Made).

http://www.youtube.com/watch?v=62tha1Kxa2c

Voordat mens contactlenzen maakt, baseert men zich eerst op een recept van iemand die contactlenzen wil (ook wel een brilvoorschrift genoemd): daarop staat hoe sterk de lenzen moeten worden. Die gegevens worden ingevoerd in een computer, en die computer stuurt die gegevens door naar een machine. De machine vormt dan eerst de binnenkant van de lens, de kant die tegen je oog komt. Hij boort met een diamant een holte in het materiaal en draait wel 6000 keer per minuut! Omdat die holle kant tegen je oog zit, moet hij perfect glad zijn. Er moet daarom goed geschuurd worden met een superfijn schuurmiddel. Als je dit niet zou doen, zou de lens pijn gaan doen en zou je wazig zien.

Vervolgens meet een technicus de dikte van de lens op met een heel nauwkeurig apparaat. De bolle kant moet nu gevormd: de buitenkant van de lens. Eerst wordt er een laagje was op aangebracht, ter bescherming. Als de lens af is, wordt die waslaag er weer afgehaald. In een paar seconden krijgt de lens de goede vorm. Om hem straks zo min mogelijk te voelen in je oog, moet een lens zo dun mogelijk zijn, maar nog wel stevig. Eerst wordt de buitenkant gedaan, daarna wordt de lens glad gemaakt (gepolijst dus). Dat gaat enorm snel, met schuurmiddel, olie en een watje. Deze machine polijst meerdere contactlenzen tegelijk. Op 1 minuut zijn ze dan perfect glad.

Daarna worden de randen gepolijst. Om de lenzen buigzaam te maken, worden ze 24 uur lang in een zoutoplossing gelegd: ze nemen dan vocht op en worden ietsje groter. Daarna checkt een apparaat met kleuren of de lens wel goed werkt. Omdat lenzen heel zacht en kwetsbaar zijn, is de machine uiterst voorzichtig. Een ander apparaat, de zogenaamde frontofocometer, controleert de lens op scherpte.

De lenzen zijn nu klaar: ze worden schoongemaakt en samen met een zoutoplossing in flesjes gedaan. De flesjes worden goed afgesloten. Eerst met een dop van kunststof en daarna nog één van aluminium. De flesjes gaan anderhalf uur in een steriliseermachine, waar het 121 graden is. De lenzen blijven daardoor heel lang goed en steriel, wel zeven jaar lang. Alhoewel er 14 stappen nodig zijn voor je een contactlens hebt gemaakt, duurt het toch maar een kwartiertje. Omdat het zo enorm snel gaat, kunnen per dag wel 1000 contactlenzen gemaakt worden!