FAQ

1. Hoe blijft een contactlens op zijn plaats?
2. Hoe werkt een contactlens?
3. Hoe je contactlenzen verzorgen?
4. Hoe haal je het beste uit je contactlenzen?
5. Hoe weet ik dat mijn contactlenzen opgebruikt en aan vervanging toe zijn?
6. Ik draag nu een leesbril. Kan ik ook lenzen dragen?
7. Waarom heb ik lensproblemen in het vliegtuig?
8. Kan ik mijn contactlenzen tijdens het zwemmen inhouden?
9. Kan ik sporten met contactlenzen?
10. Kan ik mijn lenzen dragen wanneer ik pijn heb aan de ogen?
11. Is het noodzakelijk om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken?
12. Kunnen contactlenzen ultravioletlicht blokkeren?
13. Ik heb refractieve chirurgie laten toepassen. Kan ik nog contactlenzen dragen?
14. Kan ik met contactlenzen de kleur van mijn ogen veranderen?
15. Uit welk materiaal zijn contactlenzen vervaardigd?
16. Ik wil graag contactlenzen. Welke contactlenzen zijn voor mij de beste?
17. Hoe jong kun je met contactlenzen beginnen?
18. Ik draag al vele jaren contactlenzen, maar ben nu ook aan een leesbril toe. Kunnen contactlenzen een leesbril vervangen?
19. Zijn daglenzen niet heel duur in gebruik?
20. 's Avond heb ik soms branderige ogen. Wat valt hier aan te doen?
21. Kan iedereen contactlenzen dragen?
22. Wat is het verschil tussen alle soorten contactlenzen van tegenwoordig?
23. Kan een contactlens achter het oog komen?
24. Wat zijn de voor- en nadelen van contactlenzen?
25. Is het schoonmaken van contactlenzen veel werk?
26. Wat moet ik doen als ik plotseling een rood oog heb?
27. Kan ik met contactlenzen in slapen?
28. Hoe kan ik zien dat mijn lens binnenstebuiten zit?
29. Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen laten controleren?
30. Welke contactlens is het beste voor mijn ogen?


1. Hoe blijft een contactlens op zijn plaats?

Contactlenzen rusten op het hoornvlies, het transparante oppervlak van het oog. Zij worden op hun plaats gehouden door de luchtdruk die op de lens duwt. De traanfilm, die het voorste deel van het oog bedekt, zorgt er voor dat er geen lucht (en druk) onder de lens geraakt. Je hebt hetzelfde fenomeen wanneer je twee vochtige glazen platen op elkaar legt. Probeer die maar eens van elkaar te halen. In mindere mate helpen ook de oogleden die een lichte druk op de lens uitoefenen. Bij het knipperen glijden de oogleden over het oppervlak van de contactlens waardoor ze lichtjes gaat bewegen. Deze beweging zorgt ervoor dat de tranen het hoornvlies of cornea kunnen bevochtigen. De tranen helpen ook om de vuildeeltjes te verwijderen die zich tussen cornea en contactlens kunnen opstapelen.

2. Hoe werkt een contactlens?

Contactlenzen zijn optische, medische hulpmiddelen die vooral aangewend worden voor het corrigeren van verziendheid, bijziendheid, astigmatisme en presbyopie. In deze gevallen wordt het licht niet nauwkeurig genoeg op het netvlies (een transparante laag van zenuwcellen die een rol spelen bij de lichttransmissie) geprojecteerd. Dit resulteert in een wazige beeldvorming: het zicht is niet meer scherp. Een lens breek de lichtstralen op een iets andere manier, zodat het beeld toch juist op de goede plaats in je oog terecht komt en je scherp ziet.

3. Hoe je contactlenzen verzorgen?

Je contactlens specialist zal je een onderhoudssysteem aanraden, een product of een set van producten die je contactlenzen reinigen, desinfecteren en je een garantie bieden op veilig en comfortabel lensdragen. Hij zal een product selecteren dat past bij je ogen, je levensstijl en je contactlenzen.

Een goede raad: gebruik altijd de onderdelen van hetzelfde systeem. Vervang ze niet door onderdelen van andere contactlensverzorgingssystemen. Het zou tot nare gevolgen kunnen leiden (ontkleurde contactlenzen, oogirritatie of -ongemakken). Raadpleeg een contactlens specialist alvorens je oogmedicatie gebruikt in combinatie met contactlenzen.

Los van de wijze waarop ze verpakt zijn, bevatten de meeste onderhoudssystemen producten die 6 verschillende functies vervullen. Omwille van de gebruiksvriendelijkheid combineren producten van de nieuwe generatie twee of meer functies in één product: de alles-in-één vloeistoffen. De functies die nodig zijn voor jouw contactlenzen hangen af van het vervangingsschema van de contactlenzen en van je ogen. Je contactlensspecialist zal je het systeem aanraden dat het best voor jou geschikt is.

De 6 verschillende functies zijn:

1. Dagelijks reinigen om de vuildeeltjes die zich op de contactlenzen hebben vastgezet te verwijderen. Niet losgemaakte deeltjes maken dat de contactlenzen oncomfortabel gaan aanvoelen en het zicht minder scherp wordt. Ze verminderen tevens de desinfecterende kracht van de oplossingen die mogelijk schadelijke micro-organismen doden.

2. Desinfecteren om micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen te doden die op de contactlenzen groeien. Er zijn 2 soorten: producten op basis van waterstofperoxide (die een neutralisatie vereisen) en de zogenaamde chemische desinfectantia die geen neutralisatie behoeven.

3. Neutralisatie is enkel nodig wanneer de contactlenzen gedesinfecteerd worden met een product op basis van waterstofperoxide. Deze stof is zeer sterk en zou de ogen kunnen irriteren. De neutralisatie breekt de waterstofperoxide af in water en zuurstof.

4. Spoelen en bewaren van contactlenzen. Voor het spoelen van de contactlenzen wordt meestal een isotonische zoutoplossing gebruikt. Let op want een zoutoplossing is niet geschikt om de contactlenzen in te bewaren aangezien ze geen stoffen bevatten die de micro-organismen doden of hun groei verhinderen. Er bestaan systemen die beide functies combineren. Volg hier weer de raad van je contactlens specialist op.

5. Comfortdruppels of bevochtigende oogdruppels. Deze worden gebruikt om de ogen te verfrissen in een droge of stoffige omgeving. Ze worden ook aangewend om het draagcomfort naar het einde van de dag toe te verbeteren.

6. Het verwijderen van proteïnen (eiwitten) gebeurt doorgaans op weekbasis aan de hand van enzyme tabletjes. Zij verwijderen hardnekkige proteïne-afzettingen. Samen met de reiniging en desinfectie zorgen zij weer voor een zuiver contactlensoppervlak. Proteïneverwijdering wordt niet aangeraden voor lenzen die sneller dan 1 maand vervangen worden omdat de contactlenzen vervangen worden voor de afzettingen voor problemen kunnen zorgen.

4. Hoe haal je het beste uit je contactlenzen?

Als je het meeste uit je contactlenzen wil halen en je ogen in gezonde conditie wenst te houden, verlies volgende punten dan niet uit het oog. Volg de raad van je contactlens specialist op.

  • Draag je lenzen niet langer dan het afgesproken draagschema, zelfs al voelen je lenzen naar het eind van die periode nog comfortabel aan
  • Verwijder, reinig en desinfecteer je contactlenzen op de afgesproken tijdstippen
  • Laat regelmatig je ogen controleren door je contactlensspecialist
  • Slaap niet met je contactlenzen tenzij je de goedkeuring van je specialist hebt gekregen
  • Raadpleeg je contactlensspecialist alvorens enige oogmedicatie te gebruiken in combinatie met contactlenzen
  • Maak van lenshygiëne een gewoonte
  • Was je handen met een milde zeep, spoel ze en droog ze met een pluisvrije handdoek af alvorens je contactlenzen aan te raken
  • Breng je make-up aan nadat je je contactlenzen hebt ingezet. Gebruik vetvrije make-up en gebruik niet het soort mascara met vezels dat je wimpers langer maakt want deze kunnen de contactlens vervuilen
  • Gebruik geen make-up aan de binnenkant van de wimperrand. Dit kan de contactlenzen vervuilen en irritatie veroorzaken. Verwijder make-up als je de contactlenzen nog in hebt. Zo ben je er zeker van dat er geen make-up of make-up remover op de contactlenzen komt
  • Sluit je ogen als je haarlak of een andere spray gebruikt
  • Bescherm je onderhoudsvloeistoffen tegen contaminatie: sluit de fles na gebruik en laat het tuitje van de fles nergens mee in aanraking komen
  • Vloeistoffen nooit hergebruiken
  • Niet zwemmen met contactlenzen tenzij met een zwembrilletje op
  • Gooi je contactlenzen weg nadat de afgesproken draagtijd is overschreden
  • Gebruik nooit producten waarvan de vervaldatum voorbij is
  • Respecteer alle stappen bij het onderhoud van je contactlenzen
  • Luister naar je ogen: draag je contactlenzen niet als je ogen rood zijn of pijnlijk aanvoelen. Indien de contactlenzen irriteren, je ogen rood worden, je zicht vertroebelt of je een gevoeligheid voor licht ontwikkelt, neem dan je contactlenzen uit en contacteer je contactlens specialist
  • Gebruik nooit leidingwater of speeksel. Gebruik voor bewaring alleen het daartoe bestemde lensetui

5. Hoe weet ik dat mijn contactlenzen opgebruikt en aan vervanging toe zijn?

Typische symptomen die optreden wanneer een contactlens aan vervanging toe is, zijn troebel zicht, ongemak, lensverkleuring en afzettingen. Deze kunnen aanleiding geven tot allergie of andere oogcomplicaties. Daarom worden nu meestal snelvervanglenzen aangeraden omdat deze lenzen vervangen worden nog voor deze problemen zich kunnen voordoen. Belangrijk is wel dat je je nauwgezet aan de aanbevolen vervangfrequentie houdt en je lenzen niet te lang draagt.

6. Ik draag nu een leesbril. Kan ik ook lenzen dragen?

Personen met presbyopie of ouderdomsverziendheid slagen er niet in om nabijgelegen voorwerpen scherp in beeld te brengen. Typisch kenmerk is het op armafstand houden van de krant wanneer men de iets kleinere lettertjes wil lezen. Meestal wordt dan een leesbrilletje aangeraden. Er bestaan echter ook contactlenzen die kunnen helpen. CIBA Vision heeft daarvoor Focus Progressives ontwikkeld, een progressieve maandlens voor de presbyoop. Spreek er eens over met je contactlensspecialist. Wellicht kan dit voor jou de oplossing zijn.

7. Waarom heb ik lensproblemen in het vliegtuig?

Door de lage vochtigheidsgraad in het vliegtuig drogen je ogen uit. Daardoor ervaar je een onprettig gevoel als je lenzen draagt: het is net alsof er een zandkorreltje in je oog zit. Je kan dit verhelpen door een paar bevochtigingsdruppeltjes in het oog te doen wanneer je in het vliegtuig stapt. Personen die werken in ruimten waar de airco aanstaat, hebben vaak last van hetzelfde euvel.

8. Kan ik mijn contactlenzen tijdens het zwemmen inhouden?

Ja, maar aanbevolen wordt een zwembrilletje te dragen dat stevig aansluit. Anders zou je je contactlenzen kunnen verliezen. Zonder brilletje zouden je contactlenzen ook zwembadwater absorberen. Daardoor gaan de lenzen aan je ogen 'kleven'. Als dit gebeurt, probeer dan niet om je lenzen onmiddellijk te verwijderen. Het water in je contactlenzen moet dan eerst vervangen worden door je natuurlijke tranen en dat duurt zo'n 10 tot 15 minuten. Wacht dus eerst af en neem de lenzen dan uit de ogen. Door het zwemmen met contactlenzen stel je je ogen bloot aan allerlei bacteriën en chloor. Ook dat kan tot irritatie en ongemak leiden. Een zwembrilletje opzetten is dus de boodschap.

9. Kan ik sporten met contactlenzen?

Contactlenzen dragen tijdens het sporten is zeker te verkiezen boven een bril. Met contactlenzen heb je immers geen last van de ongemakken die een bril met zich brengt. Contactlenzen beslaan niet, schuiven niet van je neus, en geven je een totaal gezichtsveld waardoor je alleen maar beter uit de hoek kan komen.

10. Kan ik mijn lenzen dragen wanneer ik pijn heb aan de ogen?

Het is niet aangeraden om contactlenzen te dragen wanneer je ongemakken ervaart vooral niet als die in relatie staan tot je lensdragen. Raadpleeg in dit geval je contactlensspecialist.

11. Is het noodzakelijk om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken?

De noodzaak om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken hangt af van de hoeveelheid proteïnen (eiwitten) die aangemaakt wordt en het vervangschema van je lenzen. Eiwitafzettingen op lenzen zijn normaal. Hoe langer die afzettingen zich echter op de lens bevinden, hoe groter de kans dat de chemische samenstelling ervan wijzigt. Dit kan leiden tot ongemak, troebel zicht of allergie. Als eiwitafzettingen echt een probleem zijn, dan kan je contactlensspecialist je een lens aanraden die je sneller dient te vervangen. Zo krijgen de afzettingen ook minder kans. Tabletjes kunnen ook een oplossing bieden. Meestal raadt men aan om ze één maal per week te gebruiken. Kijk de bijsluiter na voor een juist gebruik van de proteïneverwijderingstabletten.

12. Kunnen contactlenzen ultravioletlicht blokkeren?

Hoewel bepaalde leveranciers een UV-filter aan hun contactlenzen hebben toegevoegd, bieden zij geen totaalgarantie voor schadelijke UV-stralen. Gezondheidsinstanties gaan ervan uit dat contactlenzen geen vervangmiddel zijn voor zonnebrillen temeer omdat contactlenzen maar een deel van het oog bedekken en een ander deel onbeschermd laten. Daarom raden zij aan een zonnebril te dragen boven de contactlenzen.

13. Ik heb refractieve chirurgie laten toepassen. Kan ik nog contactlenzen dragen?

Ja, maar aangezien de refractieve chirurgie de oogcontouren gewijzigd heeft, zal je waarschijnlijk een speciale lens moeten dragen. Raadpleeg in dat geval je oogarts voor verdere info.

14. Kan ik met contactlenzen de kleur van mijn ogen veranderen?

Er bestaan kleurlenzen die de natuurlijke kleur van je ogen benadrukken of lenzen die je natuurlijke kleur volledig veranderen. Bruine ogen worden omgetoverd in blauwe. Er bestaan verschillende kleuren waaruit je kan kiezen.

15. Uit welk materiaal zijn contactlenzen vervaardigd?

De meeste contactlenzen die nu geproduceerd worden zijn vervaardigd uit kunststof of polymeer. Deze polymeren behouden hun vorm op het oog, laten zuurstof door naar het oog en garanderen alsdus comfortabel lensdragen. Moderne zachte lenzen zijn zeer comfortabel om te dragen. Men noemt ze zacht omdat ze een grote hoeveelheid water bevatten.

16. Ik wil graag contactlenzen. Welke contactlenzen zijn voor mij de beste?

Wat voor iemand de beste contactlenzen zijn hangt af van een groot aantal persoonlijke factoren, zoals de bouw van het oog, de benodigde correctie, persoonlijke omstandigheden (in werk en hobby) en de eigen voorkeur. Globaal gezien zijn er twee soorten contactlenzen, harde of vormstabiele lenzen en zachte lenzen. De vormstabiele contactlenzen zijn zuurstofdoorlatende gebogen schijfjes met een diameter van ca. 9 mm die zo nauwkeurig mogelijk de vorm van het oog volgen. Ze gaan langer mee dan zachte contactlenzen en geven een goed scherp beeld. Zachte lenzen zijn groter en nemen vocht op. Daarom is deze lens erg soepel en laat zowel traanvocht als zuurstof door. De gewenningsperiode van zachte contactlenzen is kort en de kans op irritatie is minimaal. De optometrist/contactlensspecialist kan u adviseren welke lenzen voor u het meest geschikt zijn.

17. Hoe jong kun je met contactlenzen beginnen?

Er is niet echt een minimum leeftijd voor het dragen van contactlenzen. Wanneer een kind zelf graag lenzen wil en goed gemotiveerd is, leveren contactlenzen in de praktijk meestal geen problemen op. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het kind in staat is om de lenzen met zorg te behandelen en de hygiène in acht te nemen. Net als brillenglazen zal men de contactlenzen regelmatig moeten laten controleren, de sterkte stabiliseert immers pas op latere leeftijd.

18. Ik draag al vele jaren contactlenzen, maar ben nu ook aan een leesbril toe. Kunnen contactlenzen een leesbril vervangen?

Jazeker. Er zijn diverse soorten lenzen waarmee men zowel in de verte als dichtbij kan zien. Bij de ene soort zit het leesdeel onderin en is verzwaard om draaien te voorkomen. Bij de ander is een ringensysteem toegepast, waarbij in de binnenste ring de correctie voor de verte is gevat en in de buitenring de sterkte voor dichtbij. Een andere methode die ook wel wordt gebruikt is het aanpassen van een verte-lens op het ene oog en een leeslens op het andere (monovisie).

19. Zijn daglenzen niet heel duur in gebruik?

Daglenzen koop je in eerste instantie voor het buitengewone gemak wat je ervan hebt. Je hoeft ze niet schoon te maken. Ze zijn namelijk altijd al hygiënisch schoon. Van daglenzen gebruik je, zoals de naam al laat vermoeden, ieder dag een nieuw paar. Of daglenzen duur zijn hangt af van welke kosten je gewend bent. Behoor je tot de lenzendrager die nog wel eens een contactlens in de afvoer zien verdwijnen, dan maken daglenzen je leven zeker goedkoper. Want je voorkomt er de aanschaf mee van een duurdere nieuwe lens. Bent je de meest zorgzame lenzendrager dan zullen daglenzen wellicht iets duurder zijn. Maar het gemak wat je van daglenzen hebt, weegt als snel op tegen deze geringe meerkosten.

20. 's Avond heb ik soms branderige ogen. Wat valt hier aan te doen?

Branderige ogen zijn meestal het gevolg van droge lucht of te weinig knipperbewegingen. Ook een niet goed afgestelde airco kan dit veroorzaken. Flink knipperen om het oog te bevochtigen, vermindert snel de branderigheid. Een andere doeltreffende oplossing is het gebruik van oogdruppels.

21. Kan iedereen contactlenzen dragen?

Iedereen kan contactlenzen dragen, behalve een zeer kleine groep mensen voor wie dit om medische redenen niet mogelijke is. Voor alle andere mensen zijn er inmiddels zoveel verschillende soorten contactlenzen, dat er bijna altijd een oplossing is die aansluit bij persoonlijke wensen. Ook voor kinderen is het dragen van contactlenzen in principe mogelijk. Maar ontbreekt het kinderen aan motivatie om aan lenzen te wennen of kunnen zij er niet hygiënisch genoeg mee omgaan, dan is het af te raden. Een speciale kinderbril is dan een gemakkelijkere én leukere oplossing.

22. Wat is het verschil tussen alle soorten contactlenzen van tegenwoordig?

Het belangrijkste verschil in contactlenzen zit 'm in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Dit bepaalt namelijk het draagcomfort en de levensduur. Daarnaast zijn alle gangbare sterktecorrecties en cilindrische correcties nagenoeg mogelijk. Harde contactlenzen zijn vormstabiele zuurstofdoorlaatbare contactlenzen. Omdat de vorm van de lens zich minder goed aanpast aan de vorm van het oog, is het draagcomfort iets minder en de gevoeligheid voor verlies iets groter dan bij andere typen. Voordeel van harde lenzen is de levensduur en de goede correctie eigenschappen bij afwijkende sterktes. Zachte contactlenzen zijn volledig flexibel. Hierdoor is de passing op het oog optimaal. Dat verhoogt het draagcomfort en verkleint de kans om een lens te verliezen. Inmiddels is er een ruim aanbod van zachte contactlenssoorten en bestaat er onderscheid in daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en jaarlenzen. Daarnaast zijn er nog kleurlenzen om je ogen een andere kleur te geven en funlenzen om helemaal verrassend mee voor de dag te komen. Wat je ook kiest, het is altijd een persoonlijke keuze.

23. Kan een contactlens achter het oog komen?

Dat is absoluut onmogelijk. Het hoornvlies waar uw contactlenzen op drijft gaat over in het bindvlies (oogwit) wat rondom vast zit aan de binnenkant van uw oogleden. Zo kan er dus nooit een contactlens naar achteren schuiven. En dat geldt ook voor vuil en traanvocht. Als je een lens dus even niet kunt vinden, zit deze waarschijnlijk onder één van de oogleden. Als je rustig blijft knipperen dan schuift de lens meestal weer op zijn plek. Anders ben je de lens verloren.

24. Wat zijn de voor- en nadelen van contactlenzen?

Groot voordeel van het dragen van contactlenzen is dat uw aangezicht de natuurlijke uitstraling behoudt. Uw gezichtsveld wordt niet gehinderd door de aanwezigheid van een brilmontuur. Bij het sporten heeft u optimale vrijheid. Contactlenzen hebben wel dagelijks onderhoud nodig, behalve daglenzen. De meeste soorten contactlenzen moet u voor het slapen uit doen. Maar schoonmaken en opbergen is al snel net zo'n routine als tanden poetsen. Sommige mensen krijgen last van hun lenzen bij griep en verkoudheid. En in vergelijking met de bril gaat de gemiddelde contactlens minder lang mee en sneller achteruit in kwaliteit. Anderzijds bieden de kleurlenzen de mogelijkheid om de kleur van je ogen te veranderen en mensen te verbazen met een leuke afbeelding.

25. Is het schoonmaken van contactlenzen veel werk?

Het reinigen van contactlenzen is met de speciale contactlensvloeistoffen die je bij Contactlenzen Online kan bekomen zeer eenvoudig. Een snelle dagelijkse schoonmaakbeurt en het opbergen in de speciale vloeistof is meestal wel voldoende. Laat je lenzen wel regelmatig controleren. Want soms kan onzichtbare aanslag op je lenzen voor vervelende complicaties zorgen. Overigens is het schoonmaken van daglenzen niet nodig. Daarvan pak je gewoon iedere dag een nieuw paar.

26. Wat moet ik doen als ik plotseling een rood oog heb?

Bij plotselinge klachten is het raadzaam om naar je contactlensspecialist of huisarts te stappen. Doe in ieder geval altijd je lenzen meteen uit en zet een bril op. Als er een ontsteking geconstateerd wordt, mag je de contactlenzen niet dragen. Je lenzen moeten ook speciaal gereinigd worden, want de kans is groot dat de bacterie die de ontsteking heeft veroorzaakt ook op je lens zit. Doet je dit niet dan heb je zo weer een ontsteking. Bij zachte lenzen zal je het advies krijgen ze te vervangen.

27. Kan ik met contactlenzen in slapen?

Het kan, maar alleen met speciale dag- en nachtlenzen. Voor alle andere lenzen geldt: altijd uitdoen. Tijdens de slaap is de aanvoer van spoelstoffen voor je ogen namelijk lastiger, omdat je tijdens je slaap bijna geen traanvocht produceert. Een contactlens bemoeilijkt dat proces extra. Uitdoen biedt u meteen de mogelijkheid om ze te reinigen. En dat moet altijd gebeuren.

28. Hoe kan ik zien dat mijn lens binnenstebuiten zit?

Dit probleem komt alleen maar voor als u zachte contactlenzen heeft. Door naar de vorm van de lens te kijken weet je precies of deze goed zit of niet. Als je de lens op je vlakke hand legt dan heeft de lens in de goede positie de vorm van een vloeiend kom. Zit uw lens binnenstebuiten, dan staan de randen van je lens naar buiten zoals een soepbord.

29. Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen laten controleren?

Het minimaal eenmaal per jaar laten controleren van je contactlenzen en ogen is noodzakelijk om gezondheidsrisico's uit te sluiten. Vaker controleren is beter, maar iedere maand is natuurlijk ook niet nodig.

30. Welke contactlens is het beste voor mijn ogen?

Voordat je tot de aanschaf van contactlenzen overgaat is het belangrijk te weten wat je ervan kunt verwachten. Contactlenzen zijn er in vele soorten en pasvormen. De ene contactlens is echter niet hetzelfde als de andere. Evenals bij auto's heb je binnen één bepaald type nog de keus uit diverse uitvoeringen. Welke contactlens voor jou ogen het beste is kan alleen maar vastgesteld worden tijdens een nauwkeurig onderzoek van je ogen. Er zijn geen twee ogen gelijk en ook de omstandigheden waaronder contactlenzen gedragen worden verschillen van oog tot oog. Raadpleeg daarom je contactlens specialist.

31. Staat jou vraag hier niet bij?

Geen nood, ga naar de contactpagina en stel ons daar jouw specifieke vraag.